Програма

 

Събота – 02 ноември 2013

Зала София
10:00 – 10:15 Откриване
10:15 – 11:00 Open-source hardware от България
Цветан Узунов

Какво е OSHW (Open Source Hardware)?
Какви са приликите и разликите между OSHW и FOSS?
Може ли да се прави бизнес с OSHW?
Кога да правим и кога да не правим OSHW?
OLinuXino boards roadmap.
Olimex’s Arduino boards roadmap.
11:15 – 12:00 Lifting The Veil – Reading Java Byte Code
Александър Шопов

В лекцията се представя байткода на Java — инструкциите, които
компилаторите на езици като Java, Scala, Closure и много други генерират
за виртуалната машина на Java. По същество това е асемблер за предимно
32 битова машина базирана на стек.
Посетителите ще направят първите стъпки в четенето на байткод, ще научат
типовете данни, с които разполага виртуалната машина на Java, ще
разберат как някои нови възможности на Java се постигат чрез
трансформациите на компилатора.
12:15 – 13:00 Civic Hacking
Антон Стойчев

“Civic Hacking”? Как да работим над интересни Open-Source проекти и как същите тези проекти да помагат не само на обществото от софтуерни разработчици, а на обществото като цяло .
Какво може да направим, за да бъде България по-функционираща, да бъде частица география, където може да живеем приятно? Какво още можем, различно от протестиране, гласуване, молби и съд?
Хайде да сме дигитални творци, да вплетем модерни технологии и визуални изкуства, за един по-добър клиент – за нас, за семейството, за приятелите.
Обедна почивка
14:00 – 14:45 Tracy: System call tracing and system call injection on Linux
Merlijn Wajer

Tracy is a system call tracing, modification and injection framework for Linux, written entirely in C and some assembly.
Tracy aims to be mostly cross architecture; and the API is platform agnostic with some platform specific extensions, where required.Tracy makes use of the ptrace system call but attempts to provide a much higher level API to system call tracing than ptrace does. Using the low level ptrace interface in combination with Tracy is also possible, but not recommended.
15:00 – 15:45 Lightning talks – сесия кратки презентации
16:00 – 16:45 Marketing for geeks
Яна Петрова

17:00 – 17:45 OpenJDK
Mani Sarkar

Зала Варна
11:15 – 12:00 Welcome to the BSD world
Йордан Георгиев

Лекция за начинаещи, целяща да запознае с BSD света. Първата част изтъква няколко предимства на FreeBSD, а втората е обзор на няколко BSD операционни системи и коментари в какви случаи те биха били най-приложими.
12:15 – 13:00 ELWIX MQTT distributed messaging
Михаил Пунов

Какво е това MQTT протокол и къде го срещаме? Как и за какво се ползва в различни решения. Кои го ползват и какви ползи можем да извлечем от него.
13:00 – 15:00 BSDA изпит
15:00 – 15:45 BHyve – the BSD hypervisor
Paul Schenkeveld

bhyve is a legacy-free hypervisor that was recently imported into the FreeBSD mainline kernel and is scheduled to be included in the FreeBSD 10.0 release. As a legacy-free hypervisor, bhyve relies on modern features like Extended Page Tables and VirtIO which allow for high-performance despite a very small footprint. bhyve currently supports FreeBSD 8.3, 9.x and 10.0 guests but foreign guest support is under development.
16:00 – 16:45 Packet crafting
Щеряна Шопова

Ще разкажа за някои инструменти, които ползвам за тестване на мрежови протоколи и приложения, т.е. за генериране на коректни и не толкова коректни пакети от различни протоколи. Ще покажа и на практика как се ползват някои от тях.
17:00 – 17:45 Дискусия
Зала Галерия
11:15 – 12:00 Доставяне на приложения с Ulteo OVD
Благовест Петров,   Бойчо Бойчев

Ulteo OVD e система за
виртуализация на приложения под отворен код. Компанията е основана от
създателя на Mandrake. Ulteo OVD може напълно да замени Citrix XenApp и
подобните продукти.
12:15 – 13:00 Бъдеще и настояще на Tizen
Леон Анави

Tizen е операционна система с отворен код и Linux ядро, която е предназначена за разнообразни устройства: от смартфони и таблети до автомобили. Tizen е проект на Linux Foundation, в чиято разработка главни действащи лица са служители на Intel и Samsung. По време на сесията ще бъдат разгледани архитектурата, пътната карта (road map) на Tizen, разработване на HTML5 приложения, публикуване на приложения в Tizen Store и ще бъдат демонстрирани Tizen тестовите устройства RD-PQ и RD-210. Ще стане дума и за open-source порта Qt for Tizen, развиван изцяло от доброволци.
Обедна почивка
14:00 – 14:45 bgERP – една година по-късно
Милен Георгиев

Все повече предприемачи в България разбират необходимостта от интегриран, екипен софтуер, чрез който те могат да следят и контролират всички аспекти на своя бизнес. На пазара вече има много комерсиални ERP (Enterprise Resource Planning) системи, които в една или друга степен задоволяват тези потребности. bgERP е софтуерна система за управление на бизнеса, която има следните черти: – създадена в България, съобразена с българските нужди и култура; – отзивчив, уеб интерфейс, достъпен както от десктоп браузъри, така и от мобилни устройства; – използва добре познат LAMP стек; – разпространява се под GPL лиценз; Преди една година проекта bgERP беше представен за първи път на OpenFest. След близо 2000 комита в GitHub е време да отчетем направеното и да набележим следващите крайпътни знаци.
15:00 – 15:45 Потребителско изживяване
Петя Асенова,    Емил Симеонов

Тази сесия прави увод в онази област от разработването на софтуер, която се занимава с потребителите. По-точно, как може да се подходи, за да се направи продуктът такъв, че да посреща нуждите на потребителите, да е удобен, лесен и разбираем за ползване и заучаване, да е полезен и да носи удовлетвореност. В рамките на този увод: • се дава определение за ползваемост, • обясняват се принципите за проектиране на ползваеми продукти, • обясняват се методи и понятия като тест за ползваемост и прототип
16:00 – 16:45 GSM 101
Мартин Райков,   Ардаваст Дайлерян

Ще разкажем за наблюденията ни върху gnuradio, rtl-sdr и gsm протокола. Как можем да слушаме (лесно) радио ефира и какво интересно можем да намерим в него. Освен това ще се опитаме да обясним какво всъщност се разменя между device-ите в gsm мрежата.
17:00 – 17:45 Boost.Mixin – Динамично композиране и модифициране на типове в С++
Борислав Станимиров

Boost.Mixin (https://github.com/iboB/boost.mixin) е библиотека, която се разработва за Boost, но още не е официална част от колекцията. Тя представлява подход към “композиция вместо наследяване” (Composition over inheritance) и позволява конструирането на типове и обекти по време на изпълнение, чрез обединяването на функционалностите на съществуващи класове в инстанции на абстрактни обекти.

Неделя – 03 ноември 2013

Зала София
10:00 – 10:45 Firefox OS
Tiberiu C. Turbureanu

Tiberiu will be giving a technical talk about Firefox OS, Mozilla’s web-based operating system for smartphones. The talk will walk through the inner workings of the system, the WebAPI and the application packaging for Firefox OS.
11:00 – 11:45 Garbage Collection
Стефан Кънев

Презентацията ще представлява разходка из различните алгоритми за garbage collection, техните предимства и недостатъци, както и срещанията им в реалния свят. Освен тях, ще разгледа и развитието на garbage collector-а в Ruby през последните няколко версии за да илюстрира някои интересни проблеми и как екипът се е справил с тях.
12:00 – 12:45 Представяне на Човешката Библиотека
Димитър Стефанов

В лекцията си Димитър мисли да разкаже за следните неща, тук събрани в пет изречения:
1. Какво представлява Човешката Библиотека и кои са хората в нея.
2. Как и кога са започнали, къде са сега и какво целят.
3. Какви книги издават и към каква целева аудитория са насочени те.
4. Кои са авторите с които работи Човешката Библиотека и как се избират нови автори.
5. Защо пиратството не ограбва (а.к.а хората зад Човешката Библиотека вярват в читателите си и пускат електронните си книги за безплатно четене, защото смятат, че който иска да подкрепи творците ще го направи, а този, който не иска и 100 DRM-a да има, пак няма да го спрат)
Обедна почивка
14:00 – 14:45 Debugging the linux kernel
Борислав Петков

Linux kernel-а е може би най-комплексния Open Source проект в историята на човечеството.
Миналата година само, kernel-а надмина 15 милиона реда код.
Съдейки по темповете на развитие, 20 милиона ще ги стигнем скоро (ако не сме ги и стигнали вече).Както всеки комплексен софтуерен проект, kernel-а има своето количество bugs.
Ще се опитам да представя как kernel-а съобщава ако има нещо нередно и по какъв начин, kernel developers debug-ват твзи проблеми.
Освен, че е винаги едно ХубавоНещо(tm) да поправяш bugs, patch-ове които поправят са bugs един от най-лесните и може би, най-приетни начини за хора да се запознаят с вътрешностите на Linux Kernel-а, и да започнат да допринасят за неговото развитие, което само по себе си е Най-ХубавотоНещо(tm)!
15:00 – 15:45 Command line курс за непрогрaмисти в офиса
Ива Канева

Ива ще разкаже за курс по command line за непрограмисти, организиран в
офиса. От първите уроци на тема “Що е команда? Що е shell?” до find, grep и
xargs. Как с минимални ресурси и много желание, можем да превърнем
нетехническите хора в bash майстори.
И как от техните нови знания и умения печелят всички във фирмата.
16:00 – 16:45 Lightning Talks – сесия кратки презентации
17:00 – 17:45 Haters gonna hate: How shame leads to religious wars in tech
Mislav Marohnic

In this session, we’ll be exploring dramas and flame wars as they occur in the open source space, what might be causing them, and the lessons we can take from what we know about vulnerability and shame and how that ties into zealotry in tech.
17:45 – 18:10 Закриване
Зала Варна
10:00 – 10:45 Ember JS – A Single Page Application Framework
Николай Цветинов,    Веселин Николов

В днешно време web технологиите се променят постоянно, потребителите и клиентите искат все по богати и интерактивни приложения, скоро почти няма да пишем site-ове съставени от статични документи, browser-ите се превръщат в операционна система в операционната система. Ние като web разработчици трябва да отговаряме на изискванията на клиентите си, потребителите си и времето… Затова представяме кратка презентация на тема какво представлява и защо съществува един framework за разработка на Single Page приложения. Това не е презентация на тема КАК, затова не очаквайте много сорс код. Ще ви предоставим кратка история и дефиниция на тъй-наречените Single Page Applications, и по какъв Ember.js решава многото проблеми, които възникват при разработката им. Ще ви покажем и слаби страни на Ember.js и идеи да се справите с тях.
11:00 – 11:45 I Know Kung Fu – Juggling Java Byte Code
Александър Шопов

Байткодът на Java са инструкциите, които виртуалната машина на Java
изпълнява и представляват майчиният език на тази платформа. В лекцията ще
разгледаме инструменти, които позволяват да манипулираме, изменяме и
генерираме байткод — библиотеката ASM, зареждането на класовете,
агентите за JVM, посредниците (proxies), компилатора на Java като
библиотека.
12:00 – 12:45 What’s new in PostgreSQL 9.3
Валентин Черноземски

Рецепти без граници. Миш маш между PostgreSQL и любимите ви бази данни
(или иначе казано манджа с сладко грозде). С любезното съдействие на
foreign data wrappers.
* Ще е то NoSQL и има ли то почва върху PostgreSQL. JSON is tha bomb.
* PostgreSQL HA – по лесно от никога.
* Бързо & бързо && още по бързо – Новинки и благинки със PostgreSQL 9.3
Обедна почивка
14:00 – 14:45 Добри практики при управлението на проекти с отворен код или само с кодене магията не става
Божидар Бацов

Лекцията би поставила фокус върху техническите и социалните аспекти в един проект с отворен код. Основната гледна ще е тази на maintainer на проект, но за всички замесени в играта ще има по нещо полезно. Някои от основните точки: * Как да решим дали въобще да стартираме проект? * Къде да публикуваме проектите си? * Какъв лиценз да използваме? * Как да общуваме с потребителите на проекта? * Как да промотираме проекта? * Как да планираме развитието му? * Как да интегираме нови разработчици? * Как да поддържаме високо качество на кода?
15:00 – 15:20 Ceata vision for Romania and Moldova
Tiberiu C. Turbureanu

Tiberiu will be talking about the projects and vision of Fundaia Ceata, a Romanian foundation for Free Software and Free Culture. Fundaia Ceata is an associated organization of the Free Software Foundation Europe and an official supporting organization of the Software Freedom Day.
15:20 – 15:45 Rubbernose: Creating a plausible deniability filesystem; reviving one of Julian Assange’s projects.
Merlijn Wajer

Talk about work on creating a plausible deniability filesystem; reviving one of Julian Assange’s projects.
16:00 – 16:45 Право и неутралност на мрежата
Венета Донова

Лекцията ще разгледа темата за ролята на неутралността на мрежата за това интернет да е такъв, какъвто го познаваме, каква е целта и ролята на правната регулация на интернет и защо все по-често се стига до опити за регулация, които застрашават неутралността на мрежата. По-подробно ще бъдат представени и конкретни случаи, касаещи Европа и България – скорошно предложение за нов европейски регламент, който пряко касае темата за неутралността на мрежата, и българският Закон за хазарта, който за първи път в България налага на интернет доставчици да спират достъпа до определени сайтове.
17:00 – 17:45 Защита на източниците на информация: анонимно получаване на документи
Атанас Чобанов

Анонимното подаване на информация от вътрешни източници в информационна среда, която е под непрекъснато наблюдение е техническо и етическо предизвикателство за журналистическите организации. След затварянето на платформата на Wikileaks се появиха претенденти да я заместят на регионално и глобално ниво: Openleaks, Globaleaks, Stronbox… и българският аватар Balkanleaks. Какви софтуерни решения се използват? Как се осъществява обратната връзка с източника? Възможна ли е децентрализация?
Зала Галерия
10:00 – 10:45 Как и защо. Дизайнът в света на свободния софтуер.
Георги Каравасилев

Общ обзор на текущото ниво на дизайна в свободния софтуер. Защо на FOSS му трябва повече и по-качествен дизайн. Основни правила на дизайна и основни допускани грешки в него. Как да направим добре изглеждащ софтуер.
11:00 – 11:45 Хакерските пространства в България и виреят ли хора там?
Владимир Василев,    Валентин Алексиев,    Борис Филипов ,   Елена Дяволова

Лабовете в България и защо има смисъл да се позавъртите там, когато имате свободно време, когато имате технически проблем за решаване или просто искате да се омесите с какви ли не интересни индивиди.
12:00 – 12:45 Решения за виртуализация и сторидж с Линукс
Боян Кроснов

Лекцията ще разгледа и сравни технологии за виртуализация и съхранение на данни с Linux. Също ще се опитам да ди-мистифицирам маркетинг термини като cloud, bare metal и други.
Контейнери – LXC, OpenVZ
Хипервайзори – KVM, Xen, VirtualBox
Сторидж – LVM, iSCSI, DRBD, Ceph, StorPool
Инструменти – libvirt/virsh, guestfs
Управление – Docker, CoreOS
Управление – oVirt, Proxmox, CloudStack, OpenStack

Обедна почивка
14:00 – 14:45 Невиртуализация с Linux Containers
Христо Дешев

Linux Containers е технология за изолация на процеси вградена в новите
ядра, която в много ситуации може да замени традиционните технологии за
виртуализация. Красивото в контейнерите е, че са лесни за употреба и
освен това работят скандално бързо. В лекцията ще направим първи стъпки
в използването на контейнери и ще продължим с някои по-екзотични
употреби, които биха ни улеснили в програмисткото или сисадминско ежедневие.
15:00 – 15:30 IT Tour и как да си организираме (пътуваща) конференция
Яна Петрова,    Васил Колев,    Стефан Кънев

Ще разкажем как и защо организирахме IT турнето – поредица от (не толкова) малки регионални конференции в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново (дори имаме една планирана конференция в Благоевград), както и конференцията, която положи основите на цялото нещо – RogueConf. Ще дадем практически съвети по въпроса с организацията на големи събития – от какво да започнем, какво да не забравяме и какво можем да пропуснем.
16:00 – 16:30 Race Detection for Web Applications
Борис Петров

Когато чуят фразата “race condition”, повечето хора мислят за multi-threaded езици, mutex -и, lock -ове и болка. Това, което те не осъзнават, е, че същият проблем съществува и в езици/платформи, които имат съвсем друг модел – като например Web (където всичко е в един thread и е event-driven) – и то в не по-малка степен. Единствено болката е същата. Ще разкажа кога, защо, къде и как се получават такива проблеми (в контекста на HTML + JavaScript) и какво може да се направи по въпроса.
17:00 – 17:30 Single-Page Applications и AngularJS
Минко Гечев

Презентацията ще направи въведение в разработката на Single-Page Applications с AngularJS. Ще бъдат разгледани основните градивни блокове на едно AngularJS приложение и как те могат да бъдат комбинирани за постигане на желаните от нас резултати.
 • OpenFest 2014

  Кога?
  1-и и 2-и Ноември, 2014г.
  Къде?
  Интерпред, София, България (карта)
  Вход свободен!
  Спонсори:
 • Спонсори

 • SiteGround

  Web Hosting
 • Host.bg

 • ExpertA

 • MTel

  MTel
 • Telerik

  Telerik
 • StangaOne

  StangaOne
 • Delta.bg

  Delta.bg
  Партньори:
 • Партньори

 • O’Reilly

  O’reilly Media
 • Linux-BG.org

  Linux за Българи
 • Elwix

  Elwix
 • Olimex

  Olimex
 • OpenIntegra